Delo: ali povedati, da so vas odpustili?

Da odgovorimo hitro – NE, nikakor vam ni treba napisati, da so vas v prejšnjem podjetju odpustili. Tega namreč niste dolžni napisati niti povedati. Navadno se razume, da delavci prejšnjo službo zapustijo, ker si želijo boljših delovnih razmer, boljše plače, novih izzivov in podobno.Če ste soočeni z vprašanjem, povejte resnico!

Kljub temu pa imajo nekatera podjetja navado, da delavca vprašajo, zakaj je zapustil prejšnjo delovno mesto, oz. se to vprašanje pojavlja na zaposlitvenih vprašalnikih. Če ste soočeni s takšnim vprašanjem, povejte resnico.

Primer 1: Odpustili so vas, ker se je podjetje znašlo v rdečih številkah in je moralo začeti nižati stroške. Povejte po pravici, in se zadržite pri sarkazmu in komentarjih, ki niso na mestu. Pokažite svojo zrelost in poudarite, da ste prepričani, da bodo vaše izkušnje in znanje pripomogli k uspehu podjetja, v katerem želite delati.

Primer 2: Odpustili so vas zaradi osebnih sporov s šefom ali sodelavci. Profesionalno razložite, da s šefom ali sodelavcem nista našla skupnega jezika, saj ste imeli drugačne poglede na zadeve in zato niste mogli nadaljevati s svojim delom. Poudarite, da boste tovrstne spore v prihodnje drugače reševali.

Primer 3: Odpustili so vas zaradi neposlušnosti, slabega dela, delovnih navad, nespoštovanja avtoritete, glasnih prepirov s sodelavci itd. Gre za kočljivi položaj, o katerem bo delodajalec hotel izvedeti več. Predstavite mu svojo plat zgodbe.

Predstavite nekdanje delovne razmere

Da se bi predstavili v čim bolj pozitivni luči, navedite tudi delovne razmere (številne nadure, roki za dokončanje dela, slaba razporeditev dela, slaba komunikacija v podjetju, napačni podatki s strani šefa). Pri pripovedovanju bodite čim krajši. Ne govorite o podrobnostih. Povejte samo pomembne zadeve. Nikoli ne govorite grdo o prejšnjem šefu in nikogar za nič ne krivite.

Ne lažite o pretekli zaposlitvi!

Odpustitev je že sama po sebi boleča, še težje pa je, če morate o tem pisati ali govoriti. V tujini je praksa takšna, da 9 od 10 delodajalcev pokliče prejšnjega delodajalca in ga povpraša o vaših referencah, zato kandidate za zaposlitev hitro dobijo na laži.

Pri nas zaenkrat še ni tako, vendar kljub temu ni priporočljivo, da lažete o pretekli zaposlitvi. Ključno pri tem je, da ostanete osredotočeni na prihodnost in priznate, da ste se veliko naučili iz preteklih napak, ki jih ne boste več ponavljali.

Za delodajalce

Top informacije

Kaj je recesija?
Osnovne informacije o recesiji!

Kako je nastala recesija?
Zakaj ste naenkrat pristali na cesti?

Lektoriranje

Če potrebujete top lektoriranje, je Toplektoriranje prava izbira. Nudijo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje vseh vrst besedil.

Kakovostno lektoriranje

Nudimo kakovostno lektoriranje vseh vrst besedil po ugodni ceni. Ponujamo tudi prevajanje in oblikovanje nalog. Brezhibno lektoriranje diplomskih nalog samo 1,4 EUR na lektorsko stran.

Vedeževanje

Kako bo s službo, zdravjem? Bosta ostala skupaj? Najboljše vedeževanje, ki ga ne boste pozabili! Ljubezenski urok za vračanje partnerja, ki vas morda osreči. Najboljša vedeževalka Rabija vedežuje s srcem. Najbolje besplatno gatanje, na Balkanu!

Lajkajte nas

Drugi ponudniki del

Ugodno lektoriranje

Ponujamo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje diplomskih nalog in drugih besedil. Lektoriranje-1.si vključuje tehnični pregled.

Dodaten zaslužek

Potrebujete dodaten zaslužek? Imamo rešitev! Najdite pravo zaposlitev še danes!