4 koraki do super prošnje

Prošnja igra ključno vlogo pri iskanju zaposlitve. Če je pripravljena temeljito, lahko neznansko poveča vaše možnosti za povabila na razgovore in celo novo zaposlitev.

Vaši prijavi namreč doda osebnostno noto in da delodajalcu vedeti, da ste resen in profesionalen kandidat.

Zakaj ste popolni kandidat za delovno mesto?

Še več, dobra prošnja za zaposlitev v praksi predstavlja vaše komunikacijske in organizacijske sposobnosti in pokaže, da ste kandidat, ki se je pripravljen za delovno mesto še dodatno potruditi. Prošnja vam na zelo konkurenčnem zaposlitvenem tržišču daje prednost pred drugimi kandidati, saj vam omogoča, da predstavite določena znanja in dosežke, zaradi katerih ste popolni kandidat za delovno mesto.

4 temeljna pravila za pisanje prošenj1. Prošnjo prilagodite zahtevam

Vzemite si čas in prošnjo prilagodite tako, da boste z njo zadovoljili delodajalca. Preden začnete s pisanjem, si naredite seznam pričakovanj delodajalca. Seznam bo najverjetneje vključeval določena znanja, izkušnje, socialne kompetence itd.

Vsa zabeležena pričakovanja nato vključite v svojo prošnjo v smislu, imam večletne izkušnje s področja …, zelo rad delam z ljudmi, tekoče govorim angleško in nemško …

2. Zadovoljiti morate delodajalčeve potrebe

Ko pišete prošnjo za zaposlitev, morate imeti v glavi potrebe ciljnega delodajalca, ne svojih. Sliši se butasto, saj so nam lastne potrebe pomembnejše od potreb drugih. Pa vendar, želite to službo ali ne? Torej, v prošnji ne opisujte, česa si želite, ampak pojasnite, kaj lahko naredite za bodočega delodajalca.

Ne pričakujte, da bo delodajalec bral med vrsticami in izbrskal pomembne informacije, ker ne bo! Da bi pridobili njegovo pozornost, morate vidno in prepričljivo izpostaviti, kako lahko zadovoljite njegove potrebe (službene). Vse, kar je napisano, da bi zadovoljilo avtorja besedila, je brezpredmetno.

3. Prodajte se!

Povejte mu, ZAKAJ naj zaposli ravno vas. Bodite udarni z opisovanjem vaših sposobnosti, ne da bi pri tem izpadli arogantni. Ton vaše prošnje mora biti profesionalen, a ob enem zveneti, kot da jo je napisala prijazna oseba – ne sme biti preveč poljudna, niti preveč formalna.

Eden od načinov, kako oceniti lastno prošnjo, je, da jo preberete na glas. Se vam zatika pri posameznih besedah? Se sliši, kot da bi jo napisal odvetnik? Če je tako, jo pilite tako dolgo, dokler ne bo zvenela naravno in prijazno.

4. Prošnja naj bo lepo strukturirana

Že ptički čivkajo, da ljudje besedila najpogosteje zgolj preletimo. Če je vaša prošnja za zaposlitev sestavljena iz odstavkov, daljših od deset vrstic, jo lahko namesto delodajalca kar sami zavržete.

Čeprav ste v njej navedli vse svoje super dosežke in oh in sploh, vam to nič ne pomaga, če delodajalec tega sploh ne prebere. Najbolje je, da vaša prošnja obsega 4–5 odstavkov, dolgih največ 6–8 vrstic, v katerih brez ovinkarjenja poveste, zakaj ste najboljša izbira za želeno delovno mesto.

Za delodajalce

Top informacije

Kaj je recesija?
Osnovne informacije o recesiji!

Kako je nastala recesija?
Zakaj ste naenkrat pristali na cesti?

Lektoriranje

Če potrebujete top lektoriranje, je Toplektoriranje prava izbira. Nudijo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje vseh vrst besedil.

Kakovostno lektoriranje

Nudimo kakovostno lektoriranje vseh vrst besedil po ugodni ceni. Ponujamo tudi prevajanje in oblikovanje nalog. Brezhibno lektoriranje diplomskih nalog samo 1,4 EUR na lektorsko stran.

Vedeževanje

Kako bo s službo, zdravjem? Bosta ostala skupaj? Najboljše vedeževanje, ki ga ne boste pozabili! Ljubezenski urok za vračanje partnerja, ki vas morda osreči. Najboljša vedeževalka Rabija vedežuje s srcem. Najbolje besplatno gatanje, na Balkanu!

Lajkajte nas

Drugi ponudniki del

Ugodno lektoriranje

Ponujamo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje diplomskih nalog in drugih besedil. Lektoriranje-1.si vključuje tehnični pregled.

Dodaten zaslužek

Potrebujete dodaten zaslužek? Imamo rešitev! Najdite pravo zaposlitev še danes!