Prošnja za delo oz. zaposlitev kot se šika

1. Izpostavite svoje prednosti

V življenjepisu ste navedli vaše delovne izkušnje in podjetja, za katera ste delali. V prošnji pa morate delodajalcu razložiti, kako boste uporabili te izkušnje in povečali uspeh podjetja, v katerega se prijavljate.

2. Bodite edinstveni

Naj vas ne bo strah v prošnji predstaviti svojo osebnost. Prošnja po meri mora biti sicer strokovna, vendar tudi osebna. Biti mora zelo entuziastična.

3. Ne dolgovezite

Uporabljajte kratke in močne povedi, ki povedo bistvo. Izogibajte se dolgim stavkom in odstavkom, v katerih na dolgo in široko opisujete posamezne zadeve. To prihranite za razgovor.

4. Poosebite prošnjo

Vzemite si čas in poiščite ime in strokovni naziv kadrovika, ki mu pošiljate prošnjo. Nagovorite ga po teh sestavinah. Torej: Spoštovani gospod Novak, univ. dipl. ekon., bla bla. Zelo pomembno je, da vse sestavine napišete pravilno. Ne smete si dovoliti, da njegovo ime ali priimek napišete narobe.

5. Načrtujte vsako prošnjo

Naredite si kratek seznam vseh zadev, ki jih želite omeniti v prošnji, nato pa jih skrbno vključite.

6. Bodite kratki in jedrnati

Nikakor ne napišite prošnje, daljše od 1 strani. Vse, kar je daljše, je predolgo. Napišite le 3–4 odstavke.

7. V 1. odstavku se predstavite

Prvi odstavek prošnje mora dati odgovor na vprašanje, zakaj se prijavljate za delo. Predstavite se in izrazite zanimanje za določeno delovno mesto. Če se prijavljate na razpisano delovno mesto, omenite, kje ste zasledili oglas. Če vam je delo omenil prijatelj, ki je že zaposlen v tem podjetju, ga omenite.

8. V 2. odstavku povejte, kako lahko pripomorete k uspehu podjetja

Vnovič preberite kaj v razpisu zahtevajo od kandidatov in izpostavite, da jim lahko nudite točno to. To naredite po alinejah za vsako zahtevo posebej. Tukaj ne opisujte svojih delovnih izkušenj, ampak navedite, kje lahko delodajalec to najde v vašem življenjepisu. Osredotočite se na vprašanje, kako bi lahko vi pripomogli k uspehu podjetja.

9. V 3. odstavku navedite kontaktne informacije

Delodajalcu povejte, kdaj in kako vas lahko kontaktira in se mu zahvalite, ker si je vzel čas, da je prebral vašo prošnjo in življenjepis.

Zadnji stavek je zelo pomemben. Napišite, da vam je »razpisano« delo (omenite pravi naziv dela) pisano na kožo in vam bi predstavljalo poklicni izziv ter da si želite v podjetju ustvariti kariero. Na koncu morate obvezno napisati ime in priimek in se podpisati.

10. Obvezno večkrat preberite vašo prošnjo

Odpravite morebitne slovnične in pravopisne napake. Ko se vam bo zdelo, da je prošnja brez napak, jo preglejte še enkrat. Prošnjo dajte v branje tudi komu drugemu, da vam pove, kako se mu zdi. Dobro je tudi, če prošnjo pošljete v lektoriranje. Če morate prošnjo napisati tudi v angleškem jeziku, prevajanje prepustite prevajalcu.

NAROČITE PROŠNJO PO MERI!

Za delodajalce

Top informacije

Kaj je recesija?
Osnovne informacije o recesiji!

Kako je nastala recesija?
Zakaj ste naenkrat pristali na cesti?

Lektoriranje

Če potrebujete top lektoriranje, je Toplektoriranje prava izbira. Nudijo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje vseh vrst besedil.

Kakovostno lektoriranje

Nudimo kakovostno lektoriranje vseh vrst besedil po ugodni ceni. Ponujamo tudi prevajanje in oblikovanje nalog. Brezhibno lektoriranje diplomskih nalog samo 1,4 EUR na lektorsko stran.

Vedeževanje

Kako bo s službo, zdravjem? Bosta ostala skupaj? Najboljše vedeževanje, ki ga ne boste pozabili! Ljubezenski urok za vračanje partnerja, ki vas morda osreči. Najboljša vedeževalka Rabija vedežuje s srcem. Najbolje besplatno gatanje, na Balkanu!

Lajkajte nas

Drugi ponudniki del

Ugodno lektoriranje

Ponujamo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje diplomskih nalog in drugih besedil. Lektoriranje-1.si vključuje tehnični pregled.

Dodaten zaslužek

Potrebujete dodaten zaslužek? Imamo rešitev! Najdite pravo zaposlitev še danes!