Ste razpoloženi za pisanje prošnje?

Četudi govorimo o prošnji za zaposlitev, v resnici za službo oz. delo ne prosite. Imate določena znanja, sposobnosti ter veščine, ki jih, v zameno za plačilo, ponujate potencialnim delodajalcem.1. O sebi veste največ sami!

Samo vi ste tisti, ki lahko napišete svojo prošnjo. Vstavljanje vejic in ukvarjanje z dovršeno vizualno podobo je možno preložiti še na koga drugega, nikakor pa ne smete kopirati ali prepisati prošnje za zaposlitev.

2. Ne skušajte biti popolni, ker to ni nihče!

Pri sestavljanju prošnje za zaposlitev se maksimalno potrudite. Izkušnje pravijo, da jo bolje odnesejo kandidati z dobro napisano prošnjo, kot idealni kandidati, katerih prošnja je mlačna, napisana brez pravega žara za delo.

3. Samozavest med pisanjem se izraža v napisanem!

Pri sestavljanju oz. pisanju prošnje za zaposlitev se počutite samozavestno – čeravno je trenutno vaša samozavest bolj šibka.  Vemo, potrebujete službo, a vseeno, nihče ne mara obupanih, pesimističnih ljudi. Včasih je treba malo stisniti zobe, zategniti pas in se držati reka: »Delal bom in se pripravljal. Morda bo prišla priložnost.« Ne morete si predstavljati, kako se dojemanje sebe med pisanjem odraža na zapisanem. Zato vizualizirajte, kako že uspešno opravljate delo in o tem tudi pišite!

4. Izrazite veselje do dela!

Nikakor ne mislite, da vam je zato, ker imate izobrazbo in še nekaj ostalih titul, pisanje prošnje prihranjeno. Pisanja prošnje za zaposlitev ne jemljite kot odvečno, dolgočasno in monotono delo. Zdaj imate priložnost biti ustvarjalni, tj. na svoj način ponuditi vaše prednosti. Naj delodajalec začuti vašo zagnanost pri sestavljanju prošnje. Prepričan bo, da se tako zagotovo lotevate tudi drugih izzivov.

5. Pokažite se!

Večina ljudi je vizualnih tipov. Fotografija, ki jo priložite k prošnji, prikaže vaš obraz, izraz, držo, obleko. Vse to da delodajalcu nek signal o vas, vaši osebnosti. In malo zmanjša presenečenje ob prvem fizičnem kontaktu z vami, ki je razgovor.

6. Komunicirajte dinamično!

Bodite komunikativni, dinamični. Ker je pri pisanju prošnje ustna komunikacija onemogočena, si, da ustvarite dinamiko, pomagajte z računalniškimi orodji (slogi in oblikovanje). Poudarite, naštejte, zmanjšajte, povečajte …., a vseeno pazite na pravo mero.

7. Ne pretiravajte niti ne pišite mimogrede!

Ker prošnja ni domišljijski spis, ne pretiravajte v namišljenem povzdigovanju samega sebe. Prav tako se znebite prepričanja, da sta skromnost in zadržanost cenjeni vrlini. Bodite prizemljeni, realni, objektivni. V čem ste bili in ste resnično dobri, konkretno in s ponosom zapišite.

8. Ne jemljite vsega preveč osebno!

Nikoli ne bodite prepričani v to, da vas je delodajalec dolžan zaposliti. Kot že rečeno; potrudite se po svojih najboljših močeh in počakajte na povratno informacijo. Če te ni, z vami ni nič narobe, potrebno bo le še več vaje in poizkusov. Pravijo, da se tistim, ki zaupajo vase, svoje sposobnosti in ne glede na vse »rinejo« naprej, slej ko prej nasmehne sreča.

Mojca Hrustel

Za delodajalce

Top informacije

Kaj je recesija?
Osnovne informacije o recesiji!

Kako je nastala recesija?
Zakaj ste naenkrat pristali na cesti?

Lektoriranje

Če potrebujete top lektoriranje, je Toplektoriranje prava izbira. Nudijo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje vseh vrst besedil.

Kakovostno lektoriranje

Nudimo kakovostno lektoriranje vseh vrst besedil po ugodni ceni. Ponujamo tudi prevajanje in oblikovanje nalog. Brezhibno lektoriranje diplomskih nalog samo 1,4 EUR na lektorsko stran.

Vedeževanje

Kako bo s službo, zdravjem? Bosta ostala skupaj? Najboljše vedeževanje, ki ga ne boste pozabili! Ljubezenski urok za vračanje partnerja, ki vas morda osreči. Najboljša vedeževalka Rabija vedežuje s srcem. Najbolje besplatno gatanje, na Balkanu!

Lajkajte nas

Drugi ponudniki del

Ugodno lektoriranje

Ponujamo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje diplomskih nalog in drugih besedil. Lektoriranje-1.si vključuje tehnični pregled.

Dodaten zaslužek

Potrebujete dodaten zaslužek? Imamo rešitev! Najdite pravo zaposlitev še danes!