10 vprašanj, preden sprejmete delo

Strokovnjaki s področja dela in zaposlovanja so dejavnike, ki pomembno vplivajo na zadovoljstvo in počutje zaposlenih, strnili v 10 točk, o katerih bi moral razmisliti vsak, preden sprejme novo delo oz. zaposlitev zaposlitev.1. Odnosi

  • z nadrejenim: odnos med šefom in zaposlenim je ključna točka počutja in motivacije zaposlenega. Med razgovorom vprašajte bodočega nadrejenega, na kakšen način sprejema odločitve, na kakšen način ocenjuje delo in posebne dosežke. So vam odgovori nadrejenega všeč? Boste lahko delali pod njim?
  • s sodelavci: pozanimajte se, s kom boste delali in na kakšen način sodelavci sodelujejo. Pozanimajte se o njihovih medsebojnih odnosih in o tem, kako odvisni so eden od drugega. Vprašajte tudi, kaj bodo sodelavci od vas pričakovali.
  • s podrejenimi: povprašajte po prednostih in slabostih bodočih podrejenih. Nato razmislite, ali ste dovolj sposobni, da jih boste vodili, oz. ali so oni dovolj sposobni, da bodo pripomogli k uspehu vašega tima.

2. Uskladitev poklicnega in zasebnega življenja

  • lokacija: bodite odkriti s sabo, ko razmišljate, koliko časa ste pripravljeni dnevno nameniti prevozu na delo. Dobro premislite, ali boste z vožnjo izgubljali dragoceni čas, ki ga sicer preživljate s prijatelji, družino ali ljubljeno osebo. Preden sprejmete službo, se o tem posvetujte tudi z bližnjimi. Domači stres namreč zmanjša vašo delovno učinkovitost.
  • službena potovanja: pozanimajte se o tem, ali boste morali v bodoči službi potovati in koliko. Ali je potovanj več v različnih sezonskih obdobjih in ali so obvezna. Dobro razmislite o tem, ali ste pripravljeni na tovrstna službena potovanja.
  • količina dela: pozanimajte se o delovni kulturi – ali zaposleni nenehno delajo nadure. Realno je razmišljanje, da je treba v uspešnih podjetjih delati, dokler ne končaš dela, po drugi strani pa lahko nadure kažejo tudi na slabo načrtovanje podjetja in na premalo zaposlenih, kar je lahko posledica neuspešnega poslovanja ali izkoriščanja delovne sile.

3. Delovna samostojnost: raje delate samostojno s čim manj navodili ali vam je ljubše, če je vaše delo natančno določeno? Pozanimajte se, kolikšno stopnjo samostojnosti bi imeli na novem delovnem mestu in premislite, ali vam povedano odgovarja.

4. Vrsta dela: pozanimajte se, kaj točno boste delali. Ali boste opravljali projektna dela, vzpostavljali odnose s strankami, razvijali strategije, uvajali taktike ali boste opravljali kreativno delo. Preden sprejmete službo, morate vsekakor vedeti, kaj želite početi.

5. Prispevek k uspehu: bo vaše bodoče delo prispevalo k uspehu vašega oddelka, podjetja ali družbe na splošno. Vam je vaš prispevek pomemben?

6. Možnosti za napredovanje: pozanimajte se o možnostih in pogojih za napredovanje. Vprašajte, ali so vašo bodočo službo ponudili tudi kakšnemu zaposlenemu. Pritrdilen odgovor bo namreč pomenil, da boste tudi vi imeli kdaj možnost za napredovanje na višji položaj.

7. Vrednote podjetja: zaposleni, ki ne delijo vrednot podjetja, želijo pogosto oditi. Povprašajte po vrednotah podjetja in kako se le-te odražajo v vsakdanjih situacijah. Imate tudi vi podobne vrednote?

8. Vodstvo: ali vodstveno osebje sestavljajo ljudje, ki jih vi (in drugi) spoštujete, cenite in si želite delati z njimi?

9. Panoga: ali podjetje proizvaja izdelke oz. nudi storitve, s katerimi želite biti povezani? So izdelki morda škodljivi za zdravje, naravo ali niso v skladu z vašo moralo? Vse to zelo pomembno vpliva na vaše mnenje o podjetju.

10. Plača in stimulacija: ali vam za novo delovno mesto ponujajo primerno plačo glede na vašo vrednost na tržišču. Je ponujena plača vredna zapustitve trenutnega delovnega mesta? Pozanimajte se, ali boste za nadpovprečno delo in dosežke dodatno nagrajeni. Razmislite, kakšna bi bila nova plača v primerjavi z dosedanjimi plačami, ob tem pa imejte v mislih tudi vaše želje.

Ko boste dobili odgovore na vsa ta vprašanja, si naredite seznam prednosti in slabosti ter jim pripišite določeno težo oz. pomembnost. S takšnim seznamom se boste veliko lažje odločili za ali proti novi službi, saj boste še pred nastopom dela vedeli, kaj lahko od dela pričakujete in se izognili morebitnemu nezadovoljstvu na delovnem mestu.

Za delodajalce

Top informacije

Kaj je recesija?
Osnovne informacije o recesiji!

Kako je nastala recesija?
Zakaj ste naenkrat pristali na cesti?

Lektoriranje

Če potrebujete top lektoriranje, je Toplektoriranje prava izbira. Nudijo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje vseh vrst besedil.

Kakovostno lektoriranje

Nudimo kakovostno lektoriranje vseh vrst besedil po ugodni ceni. Ponujamo tudi prevajanje in oblikovanje nalog. Brezhibno lektoriranje diplomskih nalog samo 1,4 EUR na lektorsko stran.

Vedeževanje

Kako bo s službo, zdravjem? Bosta ostala skupaj? Najboljše vedeževanje, ki ga ne boste pozabili! Ljubezenski urok za vračanje partnerja, ki vas morda osreči. Najboljša vedeževalka Rabija vedežuje s srcem. Najbolje besplatno gatanje, na Balkanu!

Lajkajte nas

Drugi ponudniki del

Ugodno lektoriranje

Ponujamo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje diplomskih nalog in drugih besedil. Lektoriranje-1.si vključuje tehnični pregled.

Dodaten zaslužek

Potrebujete dodaten zaslužek? Imamo rešitev! Najdite pravo zaposlitev še danes!