Najboljši na razgovoru za zaposlitev

Vse kaže, da ste dobili novo službo. Prestali ste več ur razgovorov, nato pa pri recepciji  kramljate z enim od zaposlenih, s potencialnim novim sodelavcem. Tema nanese na vašo trenutno zaposlitev in vi poveste, da komaj čakate, da svojemu psihopatskemu šefu na mizo nabijete odpoved in zginete.

Pravkar ste zapravili svojo priložnost. Tovrstne besede namreč hitro najdejo pot do bodočega delodajalca, ki vas oštemplja kot neprimernega.Brzdajte se, dokler ne podpišete pogodbe!

Vsi smo samo ljudje in ko po razgovorih ugotovimo, da smo na zelo dobri poti, postanemo preveč domači oz. ne pazimo več na svoje besede. To je največja napaka – dokler ne podpišemo pogodbe o zaposlitvi, namreč ne smemo izgubiti nadzora nad svojimi besedami.

Razgovori ponujajo številne priložnosti, s katerimi si lahko pokvarite možnost za dobro zaposlitveno ponudbo. V nadaljevanju smo pripravili odlične nasvete, ki vam bodo pomagali ostati osredotočene in narediti dober vtis na delodajalca.

1. Ne postanite preveč domači

Pred razgovorom nikakor ne smete poslušati nasvetov, da se delodajalcu predstavite točno takšni, kot ste. Razgovori so namreč zelo formalna oblika interakcije. Če med razgovorom menite, da se nimate pod nadzorom, boste vsekakor zamočili.

Ena največjih napak na razgovoru je, da se kandidati za zaposlitev preveč sprostijo in pozabijo, da so dejansko na razgovoru. Razgovor je delikatna zadeva, ki zahteva skrbno izbrane besede in previdnost. Če boste na razgovoru preveč sproščeni, boste delodajalcu dali vtis, kot da vam je vseeno, ali boste dobili službo ali ne.

Zelo veliko kandidatov se na primer dobesedno uleže na stol, s čimer želijo dati vtis, da so sproščeni. To je zelo neprimerno. Najprimerneje je namreč vzravnano sedenje na robu stola.

Večina kandidatov se tako sprosti po tem, ko dobijo občutek, da je služba že njihova. Tako pozabijo na vljudnost in uradnost ter začnejo imeti delodajalca za njihovega kolega. Zapomnite si – delodajalec ni vaš kolega!

2. Sledite pravilu prvega zmenka

Kandidati na razgovoru povedo preveč stvari o njihovem zasebnem življenju in o njihovi pravi naravi v negativnem smislu. Razgovor pa je v bistvu kot prvi zmenek, na katerem razkrijemo le naše najboljše lastnosti. Nikakor ne smemo govoriti o tem, da imamo kakšne zdravstvene oz. finančne težave.

3. Ne blebetajte

Večina kandidatov na razgovoru postane živčna in nestrpna, takrat pa začne preveč govoriti, in sicer o napačnih zadevah. Najboljši recept, kako se temu izogniti, je, da se predhodno pripravite na vprašanja. Zberite najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo na razgovoru ­– najdete jih tudi na našem portalu, nato pa prosite prijatelja, da vam jih zastavlja, vi pa nanje odgovarjajte.

4. Pridite 15 minut pred zagovorom

Kandidati si pred razgovorom pogosto ne pustijo dovolj časa za odhod na stranišče, preverjanje frizure in make-upa ter na splošno za psihično pripravo na razgovor. Priporočamo, da na razgovor pridete 15 minut prej, da boste lahko vse to opravili, se pretegnili in tako sprostili napetost, ki se je nabrala v telesu.

5. Bodite prijazni do zaposlenih

Delodajalci dandanes dobivajo povratne informacije od vseh zaposlenih. Če boste nesramni do kogar koli, ki ga boste srečali na poti do delodajalčeve pisarne, bo to prišlo tudi do njega. Zato bodite prijazni do tajnic, asistentov in vseh drugih, ki jih srečate na poti.

6. Ne pijte alkohola!

Razgovori se včasih odvijajo na raznih festivalih, sejmiščih in drugih dogodkih, ki vključujejo tudi postrežbo alkoholnih pijač. Nikoli ne pijte alkohola pred ali na razgovoru. Če vam ga ponudi bodoči delodajalec, mu odvrnite, da sicer občasno kaj popijete, vendar boste danes raje sok, mineralno vodo, čaj ali kavo. Alkohol vas bo namreč sprostil in slej ko prej boste povedali kaj, kar boste obžalovali.

7. Izogibajte se perečim temam

Izogibajte se pogovorom o veri, politiki in drugih kontroverznih tematikah. Ne mislite, da boste zaradi strinjanja z delodajalčevimi pogledi na umetno oploditev ali gradnjo džamije pridobili dodatne točke.

Za delodajalce

Top informacije

Kaj je recesija?
Osnovne informacije o recesiji!

Kako je nastala recesija?
Zakaj ste naenkrat pristali na cesti?

Lektoriranje

Če potrebujete top lektoriranje, je Toplektoriranje prava izbira. Nudijo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje vseh vrst besedil.

Kakovostno lektoriranje

Nudimo kakovostno lektoriranje vseh vrst besedil po ugodni ceni. Ponujamo tudi prevajanje in oblikovanje nalog. Brezhibno lektoriranje diplomskih nalog samo 1,4 EUR na lektorsko stran.

Vedeževanje

Kako bo s službo, zdravjem? Bosta ostala skupaj? Najboljše vedeževanje, ki ga ne boste pozabili! Ljubezenski urok za vračanje partnerja, ki vas morda osreči. Najboljša vedeževalka Rabija vedežuje s srcem. Najbolje besplatno gatanje, na Balkanu!

Lajkajte nas

Drugi ponudniki del

Ugodno lektoriranje

Ponujamo hitro, kakovostno in ugodno lektoriranje diplomskih nalog in drugih besedil. Lektoriranje-1.si vključuje tehnični pregled.

Dodaten zaslužek

Potrebujete dodaten zaslužek? Imamo rešitev! Najdite pravo zaposlitev še danes!